Klacht bij Reclame Code Commissie om advertentie Evides

Vorige week zaterdag (25-10-2014) verscheen er een advertentie van waterbedrijf Evides in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) die ergernis opwekte bij verkopers en producenten van waterontharders. In betreffende advertentie stelt Evides onder andere dat kalkvrij water slecht zou zijn voor de gezondheid. De tekst is misleidend en de genoemde vooronderstellingen zijn feitelijk onjuist, maar worden desondanks als „feiten” gepresenteerd. Reden genoeg om een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie.

Onder de kop ”Waarom zit er kalk in mijn water” wordt gesuggereerd dat kalk in het water essentieel is voor drinkwater, omdat kalkvrij water een gezondheidsrisico „kan zijn” en omdat kalkvrij water in sommige gevallen „waterleidingen kan oplossen”. Verder wordt verwezen naar evides.nl/feiten, waar nog meer onjuistheden te vinden zijn maar desondanks worden gepresenteerd als feiten.

Slordig

Gerrit Dijkstra van Aquacombi vindt de gang van zaken vooral erg slordig. "Er wordt hier met wetenschappelijke feiten omgesprongen op een manier die een semi-overheidsbedrijf onwaardig is. Het lijkt alsof de tekst is opgesteld door een stagiair die een klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt. Zo'n gebrek aan kennis en eenzijdige voorlichting verwacht je niet van een waterleidingbedrijf. Dat is wat we bij de reclamecode commissie aan de kaak stellen."

Lees het complete persbericht

Neem contact met ons op