Ontkalkers: wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende ontkalkers op de markt. Van magneet ontkalkers is de werking niet bewezen dus wordt buiten beschouwing gelaten. Grofweg zijn er 2 groepen ontkalkers die wel effect hebben: conventionele ontkalkers en waterontharders op basis van ionenwisseling.

Conventionele ontkalkers zijn producten die helpen bij het verwijderen van bestaande kalkaanslag. Vaak gaat het om aggressieve schoonmaakmiddelen. Die ontkalkers hebben een aantal nadelen:

  1. Ze zijn duur
  2. Ze tasten chroom, voegen en andere oppervlakten aan
  3. Ze zijn vervuilend voor grondwater en milieu
  4. Ze bieden geen structurele oplossing

Het laatste punt is zeer fundamenteel: gangbare ontkalkers zijn een vorm van symptoombestijding. Het echte probleem, namelijk hard (kalkrijk) water wordt niet aangepakt. En dus zal na een ronde ontkalken in huis meteen de vorming van nieuwe kalkaanslag beginnen.

Een waterontharder op basis van ionenwisseling pakt juist het eigenlijke probleem aan: kalkrijk water. Door het water centraal te ontkalken zal zich nergens meer kalkaanslag vormen. Dat scheelt poetswerk, is beter voor het milieu en is beter voor kranen, apparatuur, tegels en voegen.

Kalkaanslag voorkomen met een ionenwisselaar is beter dan kalkaanslag genezen met conventionele ontkalkers.

Neem contact met ons op