Zacht water niet slecht voor de boiler

Joure, 2012-12-06 — Tot grote vreugde van verkopers van wateronthardingsapparaten heeft een wetenschappelijk onderzoek in Engeland aangetoond dat zacht water niet schadelijk is voor de aluminium elementen in elektrische boilers. Integendeel, de boiler gaat langer mee omdat er geen ketelsteen wordt gevormd.

De Engelse producenten en verkopers van wateronthardingsapparatuur, verenigd in de UK Water Treatment Association (UKWTA) bouwden een feestje toen dit nieuws vorige week bekend werd na publicatie van een rapport van de BSI, de Engelse 'TNO'. Producenten van elektrische boilers in Engeland mochten volgens de officiële richtlijnen tot nu toe geen garantie geven op boilers met zacht water. De UKWTA verwacht dat die bepaling nu snel zal worden ingetrokken.

Ook in Nederland is door sommige deskundigen nog wel beweerd dat zacht water een schadelijke uitwerking zou hebben op waterleidingen en bijvoorbeeld boilers. Het BSI onderzoek maakt duidelijk hoe dit vooroordeel bij deskundigen heeft kunnen ontstaan. Hoewel bij alle geteste metalen zacht water minder corrosie veroorzaakte dan hard water, bleek bij aluminium in de eerste 30 dagen van de test het verschil andersom. Maar na 60 dagen bleek zich een beschermend laagje op het aluminium gevormd te hebben waardoor het verschil tussen hard en zacht water al veel minder was. Na een halfjaar testen bleek het verschil -over de hele testperiode- verwaarloosbaar groot geworden. In aanmerking genomen dat hard water wel ketelsteen veroorzaakt en zacht water niet, is het eindresultaat dus zonder meer gunstig voor de verkopers van wateronthardingsapparaten.

In september toonde TNO in Nederland al aan dat zacht water van het wateronthardingsapparaat AquaCell minder corrosie veroorzaakt in koperen leidingen dan hard water.

Zie www.aquacombi.nl/waterbehandeling/tno-waterontharder-spaart-koperen-drinkwaterleidingen

Download het BSI rapport: www.aquacombi.nl/files/zacht_water_en_aluminium_boilers_rapport_bsi.pdf

Noot voor redacties
Neem voor meer informatie contact op met:
Gerrit Dijkstra
Aquacombi
088 98 99 100

Neem contact met ons op