Wat is de prijs van een waterontharder?

Wat bepaalt de prijs van een waterontharder? De prijs van een waterontharder is mede afhankelijk van antwoorden op de volgende vragen:

  • Is het een magneetontharder of ionenwisselaar?
  • Hoe hoog is het verbruik van zout en spoelwater [over bv. 10 jaar]?
  • Wat zijn de kosten voor onderhoud en garantie?
  • Zijn de regeneraties gestuurd op volume of op tijd?
  • Is de ontharder elektronisch gestuurd of mechanisch?
  • Heeft de ontharder 1 of 2 harscellen?
  • Wie is de leverancier?

Uitleg voor het vergelijken van waterontharders:

Magneetontharder of ionenwisselaar

In het verleden zijn veel mensen tot aanschaf van een magneetontharder overgegaan, omdat de prijs erg laag is. Deze mensen kwamen vaak bedrogen uit. Ook onderzoek heeft aangetoond dat een magneetontharder niet effectief is. Een ionenwisselaar zoals de AquaCell is vele malen duurder, maar zowel gebruikers als onderzoekers concluderen dat deze methode van ontharding zeer effectief is.

Hoe hoog is het verbruik van zout en spoelwater?

Het verbruik van zout en spoelwater hangt ten eerste af van het waterverbruik en de inkomende waterhardheid. Een gemiddeld huishouden in Nederland gebruikt 150 kuub water per jaar. Een andere belangrijke factor is de kwaliteit van de kunsthars. Is deze heel fijn, zal dat zorgen voor een efficiënter gebruik van zout en spoelwater.

Aanschafprijs

Hier geldt: "goedkoop is duurkoop”. Goedkopere waterontharders gaan minder lang mee en zijn vaak tijdgestuurd, wat meer onnodige zoutkosten met zich meebrengt. Verder zijn ze vaak uitgerust met 1 harscel.

Onderhoud en garantie

Het is belangrijk om te kijken naar de service- en garantievoorwaarden. De ene waterontharder kan qua aanschaf goedkoper zijn dan een andere waterontharder, maar schijn kan bedriegen. Het is belangrijk om te kijken of een service-en garantiecontract bij de aanschafprijs in zit ja danwel nee.

Volumesturing of tijdsturing

Regeneratie van een waterontharder is nodig om de harscellen die verzadigd zijn met kalk schoon te spoelen. Dat kan volumegestuurd of tijdsgestuurd. Het voordeel van volumesturing is dat de waterontharder aan de hand van het waterverbruik bepaalt wanneer regeneratie nodig is. Een tijdsgestuurde waterontharder regenereert, zoals de naam al doet vermoeden, in functie van vertrekken tijd. Het nadeel daarvan is dat bij gebruik van weinig water er onnodig vaak wordt geregenereerd, wat onnodig zoutverbruik tot gevolg heeft. En andersom: is uw waterverbruik tijdelijk hoger, dan zal de waterontharder te laat regenereren, waardoor er tijdelijk hard water uit de kraan zal komen. Vooral bij fluctuerend watergebruik is een volumegestuurde waterontharder een pré.

Elektronisch of mechanisch - water en stroom?

Bij auto’s is elektronica vaak de achilleshiel, en dat geldt ook voor waterontharders. Er vinden eerder storingen plaats, de herkomst van die storingen zijn vaak lastig te vinden. Als er zich een stroomstoring in huis plaatsvindt, is ook de waterontharder ontregeld en moet opnieuw worden ingesteld. Een volumegestuurde, mechanische waterontharder heeft deze nadelen niet. Bovendien is er geen sprake van extra stroomkosten door de werking op de waterdruk.

Enkele of dubbele harscellen

Een waterontharder met 1 cel zal tijdens het regeneratieproces geen zacht water kunnen leveren. Een waterontharder met 2 harscellen kan continu zacht water leveren, want als een van de cellen wordt gespoeld, neemt de tweede cel het ontharden van het water over. Tussen de regeneraties door heeft de dubbel uitgevoerde waterontharder dubbele onthardingscapaciteit.

De leverancier

Ten slotte is het raadzaam om naast bovenstaande punten ook de leverancier kritisch tegen het licht te houden. Hoe oordelen bestaande klanten over het product? Hoe zijn de service en onderhoud van het bedrijf? Hoeveel mensen werken er in het bedrijf, en hoeveel bestaande klanten zijn er? Deze aspecten zijn belangrijk wanneer u aanschaf van een waterontharder overweegt.

Neem contact met ons op