Weinig natrium levert meer botbreuken op

Lage natriumwaarde zorgt voor meer botbreuken

ROTTERDAM — Ouderen met een te laag natriumgehalte in hun bloed vallen vaker en lopen daarbij meer botbreuken op. Dat concludeert Carola Zillikens, internist van het Erasmus MC, op basis van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO).

De resultaten worden dinsdag gepresenteerd tijdens het European Congress of Endocrinology in Rotterdam.

Voorheen werd aangenomen dat een laag natriumgehalte in het bloed niet schadelijk is voor de gezondheid. Maar uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een licht tekort al voor 61 procent meer wervelbreuken zorgt en 39 procent meer breuken op andere plaatsen zoals polsen en heupen.

Het sterftecijfer onder ouderen met natriumtekort lag 21 procent hoger dan bij de ouderen zonder een tekort.

Ommoord

De ERGO-studie volgt 15.000 inwoners in de Rotterdamse wijk Ommoord die ouder zijn dan 45 jaar. Bij ruim vijfduizend onderzoekspersonen is aan het begin van de studie het natriumgehalte in het bloed gemeten.

Bij zo’n 8 procent van de onderzochte personen was dit te laag. In de ruim zes daaropvolgende jaren werd het aantal botbreuken van deze deelnemers bijgehouden.

Het is volgens Zillikens te vroeg om alle ouderen met botbreuken te screenen op het natriumgehalte in het bloed. Daarvoor moet eerst een vervolgonderzoek komen naar haar bevindingen.

De exacte relatie tussen het natriumtekort en het grotere aantal botbreuken is in haar onderzoek niet voldoende aangetoond.


Bron: "Lage naturiumwaarde zorgt voor meer botbreuken"

Neem contact met ons op