TNO: Waterontharder spaart koperen drinkwaterleidingen

Joure, 2012-09-25 — De verwarring lijkt compleet. Is zacht water nu goed voor koperen leidingen of juist niet? Zelfs de websites van drinkwaterbedrijven spreken elkaar tegen. En gisteren vertelde televisieprogramma Radar dat het zachte water in de Veluwe met kalk minder zuur gemaakt moet worden om te voorkomen dat het de leidingen oplost. Aquacombi producent van de AquaCell waterontharder zag de bui al hangen en liet het onderzoeken door TNO. Het rapport is juist vorige week gepubliceerd. Conclusie: hard water tast koperen leidingen meer aan dan het zachte water van een AquaCell waterontharder.

Watermaatschappij Drenthe zegt op haar website "... zeer zacht water is niet gezond omdat het koper kan opnemen uit koperen waterleidingen". Maar drinkwaterbedrijf OASEN in Gouda schrijft op haar website een artikel met de kop: "Zacht water is vriendelijker voor koperen leidingen". Voor het Friese familiebedrijf Aquacombi in Joure vormde dit vorig jaar aanleiding om dan zelf maar eens duidelijkheid te verschaffen. Aquacombi heeft haar wateronthardingsapparaat AquaCell inmiddels aan duizenden consumenten geleverd en heeft er dus alle belang bij dat er geen fabeltjes over zacht water de ronde gaan doen.

Gerrit Dijkstra, pater familias van Aquacombi: "We merkten dat consumenten met vragen aanklopten bij hun waterleverancier en daar vaak ronduit te horen kregen dat onthard water slecht zou zijn voor hun waterleidingen. Leg dan maar eens uit, dat dit niet klopt. Mensen vertrouwen immers op de leverancier van hun drinkwater".

Op verzoek van Aquacombi maakte TNO een testopstelling met de AquaCell waterontharder in haar labaratorium in Den Helder. Twaalf maanden lang werd de kwaliteit van het water gemeten voor en nà de AquaCell waterontharder en werd de gewichtsafname van de individuele koperen buissegmenten bepaald. De eindconclusie uit het rapport luidt letterlijk: "Uit het experimentele onderzoek naar de invloed van de AquaCell waterontharder op de corrosiesnelheid van koperen buis kan het volgende worden geconcludeerd: De corrosiesnelheid van koperen drinkwaterleidingen die gemonteerd zijn na een optimaal werkende AquaCell waterontharder is lager dan die in koperen drinkwaterleidingen zonder AquaCell waterontharder." Gerrit Dijkstra: "Daar heb ik niets meer aan toe te voegen".

Toch zegt Radar dat zacht water zuurder zou zijn dan hard water? Dijkstra: "Dat klopt dus niet. In het TNO rapport kun je lezen dat onthard water juist minder zuur wordt! Waar de zuurgraad van het water in de Veluwe vandaan komt, weet ik niet. Ik snap wel dat de kalk in het Veluwse water ervoor zorgt dat de boilers en de HR-ketels van haar klanten er na enige tijd de brui aan geven."

Uit de proef van TNO blijkt dat het ook in Vaassen en Epe verstandig is een waterontharder achter de watermeter te installeren. Daarmee verdwijnt de kalk zonder dat het water weer zuurder wordt. "Maar dan moet het wel een goede waterontharder zijn!", zegt Gerrit Dijkstra. Zijn Aquacombi geeft 30 jaar garantie op de werking van het harsfilter in de AquaCell.


Noot voor de redactie
Het TNO rapport is eigendom van AquaCombi, citeren en overname is toegestaan maar alleen met de originele bronvermelding (hyperlink) en "Onderzoek TNO - Aquacombi" www.aquacombi.nl/files/eindrapport_tno_-_waterontharder_is_beter_voor_koperen_leidingen.pdf

Neem voor meer meer informatie contact op met:
Gerrit Dijkstra
Aquacombi
088 98 99 100

Neem contact met ons op